Burun şeklini ideal açı ve ölçülere kavuşturmak için erkek kadına ayrı ayrı modellerde planlanan ve aynı zamanda ihtiyaç varsa burundan nefes alma güçlüğünün de düzeltilebileceği lokal yada genel anestezi altında yapılabilen cerrahi işlemdir burunestetiği.
Rinoplasti ameliyatları 18 yaş civarından başlayarak gelişimini tamamlamış, burnunda deformite olan yada burnunun şeklini beğenmeyen her yaş ve cinsiyetteki hastalara yapılabilir. 18 yaşından küçük hastalarda ise hastanın fiziki gelişimini yeterince tamamlamış olması durumunda ebeveynlerinin rızası alınmak koşulu ile uygulama yapılabilir.
Ameliyatlar açık ve kapalı yöntemler olmak üzeri iki temel şekilde yapılır. Ayrıca anestezi çeşidi ve sadece burun ucuna yönelik cerrahi girişimler olarak da sınıflanabilir.
Burun deliklerinin arasında kalan kolumella adı verilen deri parçası üzerinden yapılan yaklaşık 5 mm’lik kesi ile başlanan işlem geri kalan bölgelerin burun iç tarafından kesilmesi ile devam ettirilir. Burnun anatomisi tam olarak ortaya konur major problemlere sahip olanlarda daha verimli ve daha yaklaşım sağlar. Dışarıdan kesilerek açılan bölgede önceleri küçük bir kızarıklık meydana gelir kısa süre sonra görülebilen bir iz bırakmadan iyileşmesini tamamlar.
Burun dokularına ulaşmak için kesilen dokular tamamen burnun iç tarafındadır daha basit gereksinimleri olanlarda tercih edilebilecek yöntemdir. İyileşme süreci açısından açık cerrahiye göre avantaj sağlamamaktadır. Yine basit gereksinimleri olanlarda lokal anestezi altında girişim planlanabilirken daha ciddi planlamalar yapıldığında genel anestezi altında hasta da doktor da daha konforlu olmaktadır. Tıppilasti de denilen de burun ucu estetiği ise sadece burun ucundaki kıkırdakları şekillendirmek için ve burun deliğini yönelik planlanacak iyileştirmeleri kapsayabilecek burun kemeri vs. gibi bölgelere düzeltme işlemi yapılmayan cerrahi prosidurdur.
Burnun temel sağaltım şekli cerrahi olsa da zaman zaman bir takım ufak deformitelere sentetik dolgu gibi uygulamalar yapılabilmektedir. Ameliyatsız burun estetiği gibi ifadeler sanki cerrahi yönteme bire bir alternatif bir yöntemmiş gibi gösterilmeye çalışılsa da hasta adaylarının çok az bir kısmı bu tur müdahaleler ile ideal burun ölçülerine kavuşturulabilir. Örneğin kemer kısmının göreceli olarak az göstermek için uygulanan burun sırt dolgusu hastanın alın burun ölçüsünü yok ederek burnunu doğrudan alnından başlıyormuş gibi kötü gösterebilmektedir.
Hasta adaylarının en çok yakındığı bölgeler burun kemeri ve ucudur. Özellikle ülkemizde burun kemeri ve uç düşüklüğü en sık doktora başvuru sebebidir. Bunun dışında eğrilik, burun çatısı genişliği, deliği genişliği ve idealin dışında alın-burun ve dudak-burun açıları da estetik ameliyatı esnasında odaklanılan bölgelerdir.
İlk kez rinoplasti olacak hastalarda süreç daha kolay işlediğinden dolayı maaliyetler daha uygunken ikinci ya da üçüncü kez olacak hastalarda zorluk ve risk derecesi arttığı için maliyet daha yüksektir.
İster yurt içinde olun, ister yurt dışında burun estetiği ameliyatı fiyatları operasyonun sürecine ve yapılacak ön muayeneye sonucu yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Bize ulaşın formunu doldurarak burun estetiği ve fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bilinen ve beklenenin aksine ameliyatlarda uyguladığımız anestezik yöntemler ve burnun yapısal özellikleri itibari ile ameliyatlarımız tamamen ağrısızdır. Ameliyatın her hangi bir sürecinde gerek içine yerleştirilen splint adlı kanuller çıkartılırken gerekse de atel ve dikiş alınırken hiç bir ağrı duyulmaz. Göz altlarında oluşabilecek az miktarda morluk ve ödem de bir hafta gibi bir sürede tamamen geçer.
Hastayla birlikte yapılan planlama sonrası ameliyat öncesi rutin tetkik ve konsültasyonlar tamamlanır ve anestezi için gereken açlık süresi sonrası yaklaşık bir buçuk saat süren ve genel anestezi altında yapılan işlem gerçekleştirilir. İşlem sırasında öncelikle nefes alma günlüğüne sebep olan suptum devi asyönü ve et büyümesi gibi sorunlar düzeltilir sonrasında ise burun kemeri törpülenmesi, burun sırtı daraltılması, eğriliğin düzeltilmesi, burun ucunun kaldırılıp şekillendirilmesi ve eğer gerekli ise burun kanatlarının daraltılması sırası ile yapılır.
Nefes alma problemi düzeltilen hastalara ameliyat bitiminde burun kanallarına yerleştirilen silikondan yapılmış kanüller olan splintler uygulanırken burun kemiğine müdahale edilen hastalara atel uygulaması yapılır. Sadece burun ucu cerrahisi uygulanan hastalara ise atel uygulanmaz sadece burun ucuna uygulanan bantlar ile ameliyat sonlandırılır. Tampon kullanılmaz.
Yaklaşık bir buçuk saatlik ameliyat sonrası odasına çıkarılan hastalar kısa bir süre içinde anestezinin tesirini üzerlerinden atar atmaz gece yatmaksızın rahatlıkla aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonrası önlem amaçlı antibyoterapi ve burnu nemli tutmak için damla önerilir. Ağrı kesici hapına dahi ihtiyaç duyulmaz. Olası göz altı morlukları için buz uygulaması ve morluk azaltıcı kremler kullanılır.
Eğer burun içi splint uygulaması yapıldıysa üçüncü günde splint ağrısız bir şekilde çıkartılır. Yedinci günde ise atel ve dikişler alınarak bütün teferruatlar sonlandırılmış olur. Bu süreçten sonra hasta yüzünü de rahatlıkla yıkayabilir. Ödemin çoğu bir kaç haftada azalırken kalan az kısmı ise sonraki bir kaç ayda tamamen geçer.
Ameliyattan hemen sonra başı yüksek yatmak hastaları daha rahat ettirmektedir. Bununla birlikte erken dönemde kullanılan bir takım alerji ilaçları hapşırık ve kaşıntıyı azaltırken damla ise burnun kurumasını önler burnun kolay temizlenmesini kolaylaştırır. Birinci haftadan sonra atelin çıkartılmasının ardından dokular iyileşip kaynayana kadar hastanın travmaya maruz kalmamaya özen göstermesi önerilir. Bu durum için mümkün olduğunca kucağına çocuk almaması, mutlaka emniyet kemerinin takması vs. gibi önerilerde bulunulur.
Masaj genellikle ödem sürecinin hızla azaltılması için önerilse de bazen ufak tefek çıkıntı ve eğriliklerin düzeltilmesi amacı ile de uygulanabilir. İyileşme aşamasının devam ettiği ilk altı aylık süreçte masaj uygulaması etkili olur.
Eğer ister ise ertesi günden itibaren burun üzerindeki atel vs. ile çalışabilir. Ancak görsel açıdan sorunlar yaşarsa birinci haftada tüm teferruatların uzaklaştırılması ile rahatlıkla iş hayatına dönebilir. Ameliyat sonrası nekahet döneminin nasıl geçeceği hastanın bünyesine de bağlı olduğu için 20 güne kadar istirahat raporu ile dinlenmesi de mümkündür.
Aynı gün taburcu edilen hastalar hemen sonrasında seyahat edebilir hatta uçak yolculuğu dahi yapabilirler. Şehir dışından ya da yurt dışından gelen hastalar ameliyattan 7 gün sonraki atel çıkartma sürecini göz önünde bulundurarak kalabilir ya da gidip dönebilirler. Hemen geri dönmeleri çok elzem ise süreçten bizleri yakinen haberdar ederek bulundukları bölgedeki plastik cerrahi uzmanlarından kontrol konusunda yardım alabilirler.
İlk ay içinde 3, 7, 14, 30 günlerde olmak üzeri kontroller sıkça yapılırken birinci aydan sonra 3, 6 ve 12 aylarda olmak üzeri seyrelerek sonlandırılır.
Estetik girişimlerin hiç birisini devlet kuruluşları ya da özel sağlık sigortaları karşılamamaktadır. Devlet hastanelerinde yapılabilecek girişimlerde dahi hastalardan ücret talep edilmektedir.