Sorun, günümüzde plastik cerrahiden beklentilerin en yüksek olduğu ancak hastaların bazen olağandışı beklentilerini tatmin edemeyen bir argümandır. İnsanların büyük çoğunluğu, günümüz teknolojisiyle bile hala nasıl bazı izlerin tamamen yok edilemediğini anlamakta güçlük çekmektedir. Ne yazık ki, teknoloji ne kadar ileri olursa olsun, bir bölgeye cerrahi müdahalede bulunup iz bırakmamak veya travma, yanık gibi durumlardan kaynaklı izleri tam olarak yok etmek mümkün olamamaktadır.
Mevcut izlere yaklaşım, izi belirsizleştirme, küçültme, yerini değiştirerek saklama, kıl ekimi vb. gibi yöntemlerle yönetilmektedir. Yüz bölgesinde daha çok sivilce ve travmatik kesi izleri, uzuvlarda ise özellikle travmatik kesiler (kendine zarar verme dahil) ve yanık izlerine rastlanmaktadır.
Yanık ve kesi izlerine, izin çevresinden çıkarılması veya cerrahi olarak daraltılması gibi yöntemlerle yaklaşılabilir. Dermabrazyon adı verilen işlemde, derinin yüzey tabakaları mekanik olarak soyularak sivilce izleri gibi deri üzerindeki girinti çıkıntıları giderilmeye çalışılır. Bu işlem genellikle lokal ya da genel anestezi altında yapılır ve iyileşme süreci, travmatik yüzülmeler veya yanık iyileşmesinde olduğu gibi doğal bir iyileşme süreci izler.
Bu yöntemler aynı zamanda lazerle silinmeyen istenmeyen dövmeler ve doğuştan büyük benler gibi durumlar için de kullanılabilir.