WhatsApp
Bizi Arayın

Onurkan İdacı

Meme Büyütme

Meme Büyütme Nedir?

Meme büyütme ameliyatı, silikon protezler kullanılarak cerrahi olarak meme hacminin artırılması işlemidir. Bu yöntem dünya genelinde 60 yıldır uygulanan ve güvenilir kabul edilen bir yöntemdir.

Meme Büyütme Kimlere Yapılabilir?

Gelişimini tamamlamış ve memelerini küçük veya asimetrik bulan her yaşta kadın veya trans bireylere meme büyütme ameliyatı uygulanabilir. Ayrıca sarkma şikayeti olan hastalara meme dikleştirme ameliyatı ile birlikte de bu işlem gerçekleştirilebilir.

Meme Büyüklüğü Neye Göre Belirlenir?

Muayene sırasında hastanın göğüs çevresi ölçüleri alınır ve hastanın büyüklük ile ilgili beklentileri de değerlendirilir. Bu bilgiler doğrultusunda ortalama bir silikon implant hacmi belirlenir. Ayrıca hastanın dört boyutlu görüntüsü alınarak ameliyat sonrası protezli görüntü simüle edilebilir. Bunun yanı sıra farklı hacim ve profillerdeki protez numuneleri hastanın sütyenine yerleştirilerek fikir sahibi olunabilir. Ameliyat öncesinde belirlenen ortalama protez boyutlarından birkaç farklı seçenek de hastayla denenebilir ve ameliyat sırasında en uygun olanı hastanın ölçüleri ve beklentileri doğrultusunda seçilip uygulanabilir. Böylece hasta, ameliyat sonrasında meme büyüklüğü ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaz.

Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Hastanın yaşı, meme yapısı, emzirme geçmişi ve beklentileri doğrultusunda meme büyütme operasyonunda kullanılacak protez tipi belirlenir. Bu kararda, protezin şekli (yuvarlak veya anatomik/damla) önemli bir rol oynar.

Anatomik (damla) protezler, meme üst kısmını daha az dolgun bıraktıkları için genellikle memenin doğal şekline daha uygun bir görünüm sunar. Bu özellikle dokusu daha az olan genç hastalar için idealdir. Yuvarlak protezler ise meme üst yarısını da içeren daha homojen bir dolgunluk sağlar, bu nedenle orta yaş grubundaki ve emzirme geçmişi olan hastalarda daha sık tercih edilirler.

Son yıllarda hafif protez seçenekleri de popülerlik kazanmıştır. Aynı hacimdeki normal protezlerden %30 daha hafif olan bu protezler, özellikle aktif spor yapan ve yüksek hacimli protez isteyen hastalar için önerilir. Hafif protezlerde hem yuvarlak hem de damla seçenekleri bulunmaktadır, bu da hastaların tercihlerine göre seçim yapmalarını sağlar.

Meme Protezi Kasın Altında Mı Üstünde Mi Olmalı?

Kas altı veya kas üstü planı, meme protezi uygulamasında önemli bir tercih noktasıdır ve hastanın anatomik özelliklerine ve beklentilerine göre belirlenir. Kas altı planı genellikle stabilizasyonu artırması, cilt üzerinde katlantı olasılığını azaltması, enfeksiyon riskini düşürmesi ve meme dokusuyla tutarlı bir görüntü sağlaması nedeniyle tercih edilir. Özellikle kas dokusu kalın ve güçlü olan hastalarda bu plan daha uygun olabilir.

Öte yandan, mevcut meme dokusu büyük olan hastalarda veya hastanın özel bir beklentisi doğrultusunda kas üstü plan tercih edilebilir. Bu durum, protez yerleştirildiğinde olası “double bubble” gibi görünümlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Son zamanlarda ise kasın bir miktar dışında bırakılan çifte plan (dual plan) yaklaşımı, protezin ameliyat sonrası doğal bir şekilde yerleşmesine ve görünmesine katkıda bulunmuştur.

Her hasta için en uygun planın belirlenmesi, cerrahın tecrübesi ve hastanın özel durumuna göre yapılacak detaylı değerlendirmeyle mümkün olacaktır.

Meme Protezi Meme Başı His Durusunu Ve Emzirme Yeteneğini Etkiler Mi?

Silikon, ister kas altı ister kas üstü plana uygulansın, süt bezleriyle, süt kanallarıyla ve meme başının duyusunu alan sinir uçlarıyla doğrudan ilişki kurmaz. Meme protezini yerleştirmek için yapılan kesiler ve oluşturulan plan da yine bahsedilen unsurlara herhangi bir zarar vermez. Dolayısıyla protez ameliyatı sonrası meme başı hissinde değişiklik olmaz ve emzirme yeteneği korunmuş olur.

Meme Protezi Meme Kanserine Sebep Olur Mu?

Son 40 yıldır dünyada uygulanan en sağlıklı ve yüz güldürücü sonuçlara sahip meme büyütme işleminin tersine meme küçültme yöntemi silikon meme implantıdır. Geçmişte bir protez markasının yüzey kaplama maddesinin bir lenf kanseri ile milyonda bir denecek kadar az oranda ilişkisi kurulmuş, sonrasında bu yüzey maddesinin kullanımı bırakılıp markanın faaliyeti durdurulmuş ve uygulama yapılan hastalar geri çağrılarak protezleri değiştirilmiştir.O günden bu yana meme protezinin meme kanserine sebep olduğu veya meme kanserini gizlediği yönünde bir bulgu yoktur. Meme kanserinde erken tanının hayati olduğu bu dönemde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), meme protezi olan kadınlara protezi olmayanlardan farklı bir önleyici program önermemektedir.

Meme Büyütme Fiyatları Neye Göre Değişir?

Meme protezi ameliyatı fiyatlandırması protezin büyüklüğünden bağımsızdır. Fiyat farkını temelde protezin şekli, yani anatomik veya yuvarlak oluşu belirler. Bir diğer unsur da ameliyatın hangi düzeyde otelcilik hizmeti veren hastanede yapıldığıdır.

Meme Büyütme Ameliyatında Cerrahi Süreç Nasıldır?

Aynı gün içinde hastalarımızın rutin ameliyat öncesi tetkikleri ve konsultasyonları tamamlayıp, 30 dakikalık genel anestezi altında yapılan operasyonu tamamlayarak, ameliyat sonrası birkaç saat içinde anesteziden ayılma sürecini tamamlayıp taburcu olabileceği günübirlik bir süreçtir. Dren dediğimiz tahliye hortumunun kullanılmadığı, çoğunlukla meme alt çizgisinden yapılan 3 cm’lik kesinin basit bir pansuman ile kapatılıp, 3 hafta boyunca kullanılacak sutyenin giydirilmesi ile nihayetlenen küçük denebilecek bir operasyondur.

Meme Büyütme Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

Aynı gün taburcu edilen hasta, ameliyat esnasında takılan sutyene 3 gün boyunca hiç çıkartmaz; dolayısıyla ameliyat bölgesini ıslatmaz. Bu esnada sadece önlem amaçlı antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. 3 gün sonra ilk kontrolüne gelen hastanın pansumanı açılır ve sonrasında sprey pansuman uygulamasına geçilir.Sutyenini takmaya devam eden hasta, 3 günden itibaren banyo yapabilir duruma gelir; 10 günden itibaren ise sprey pansuman bırakılıp iz azaltıcı ajanlara ve memenin doğallaşma sürecini hızlandıran masaja başlanır. Ameliyat sonrası önerilen sutyen, 3 hafta süreyle kullanılır; sonrasında hasta sutyen takmayı veya kendi seçimini yapmayı özgürdür. Ödem azalması, kasın ve derinin gevşemesi 6 ila 12 aylık bir süreçte tamamlanacağından, meme şeklinin son halini alması yaklaşık 1 yıl sürebilir.

Göğüs Büyütme Estetiği SGK Tarafından Karşılanıyor Mu?

Meme (Gögüs) Büyütme Estetiği özel ihtiyaçlar sınıfına girdiği için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanmamaktadır.

Devlet Hastanelerinde Meme Büyütme Estetiği Yapılıyor Mu?

Sağlık problemi dışında kaldığı ve özel ihtiyaçlar sınıfına girdiği için meme (göğüs) büyütme estetiği devlet hastanelerinde yapılmamaktadır. Devlet hastanelerinde yapılabilecek girişimlerde dahi hastalardan ücret talep edilmektedir.

Özel Sigorta Meme Büyütme Estetiğini Karşılıyor Mu?

Özel sigortalar genel olarak estetik girişimlerini karşılamıyor, bu yüzden meme (göğüs) büyütme estetiği de sigorta kapsamı dışında kalıyor.

Meme Büyütme Estetiği Sonrası İz Bakımı Nasıl Yapılır?

Genellikle meme büyütme ameliyatı sonrası, meme altından açılan yaklaşık 3 cm’lik kesiyi estetik dikişlerle kapatıldığı için dikiş alma gereksinimi yoktur. İlk zamanlarda normal deriden bir miktar farklı renkte görünen çizgisel yara izi zamanla hem tamamen meme altında kalarak saklanmış olur hem de çokça silikleşerek belirsiz hale gelir. İz azaltıcı ajanların ilk 6 ayda kullanılması sürece katkı sağlar.

Ameliyat Sonrası Ne Zaman Spora Başlanabilir?

Yürüyüş, koşu gibi göğüs kasını doğrudan çalıştırmayan aktiviteler istenildiği zaman başlanabilir. Göğüs kasını çalıştıran aktivitelere ise yaklaşık 1 ay sonra başlamak tavsiye edilir.

Günlük Hayatına Ve İş Yaşamına Ne Zaman Dönülebilir?

Hasta günlük hayatına en fazla 3 gün sonra, iş hayatına ise 7 ila 10 gün içinde rahatlıkla dönebilir. Ameliyat sonrası süreçte herhangi bir kola hareketinde bir engel yoktur, sadece ağır kaldırmaktan kaçınması önerilir.